Als jij een meer dan gemiddelde belangstelling hebt voor schoenen, zou je eens een bezoek moeten brengen aan het Pfälzerwald ten zuiden van Kaiserslautern. Aan de zuidwestkant van het Pfälzerwald ligt de stad Pirmasens die als de schoenenhoofdstad van Duitsland bekend staat. Hier zijn niet alleen de Deutsche Schuhfachschule, de Fachhochschule en het Internationale Schuhkompetenzzentrum (ISC) gehuisvest, maar hier worden nog steeds in een handvol schoenfabrieken hoogwaardige schoenen geproduceerd.

Bij de meeste van deze fabrieken wordt ook direct ter plekke in de eigen outlet verkocht. Kijk hier voor een overzicht van de fabrieken en de openingstijden van hun fabriekswinkel.

Jaren geleden telde Pirmasens nog veel meer schoenfabrieken, maar die zijn inmiddels als gevolg van de globalisering verdwenen. In een interessante reportage van de SWR wordt getoond, hoe de stad zich in de achterliggende decennia heeft geherstructureerd. Wat er bijvoorbeeld met de vele leegstaande fabrieken is gebeurd en hoe de vakkennis op schoenengebied nog steeds een belangrijke rol speelt.

Als het jou bij het schoenen shoppen voornamelijk om de brede keuze te doen is, kan ik je ook aanbevelen om een bezoek te brengen aan de Schuhmeile van Hauenstein. Deze plaats ligt 24 kilometer ten oosten van Pirmasens en profileert zich met een breed schoenenaanbod, naar eigen zeggen ruim 1 miljoen schoenen, verspreid over 26 winkels. Daaronder ook enkele outlets. Bovendien kun je er een bezoek brengen aan het schoenenmuseum en de schoenenproductie bekijken bij een rondleiding door één van de plaatselijke schoenenfabrieken. Hauenstein heeft zelfs, dit is geen grap, een schoenenkoningin, een soort “Miss Shoe” die elk jaar opnieuw gekozen wordt.

Misschien een leuke tip voor jouw herfstvakantie. Vanaf maart tot en met 27 oktober 2013 zijn de winkels in Hauenstein op alle zondagen geopend.

En mochten jouw reisgenoten andere interesses hebben, kun je ze wijzen op de highlights van de Deutsche Weinstrasse of de vele mogelijkheden om te biken in het Pfälzerwald.

 

 

1 reactie

  1. Henk de Vries

    Voor een zeer ruime keus in kwaliteitsschoenen tegen normale prijzen moet je naar Klahsen in Aschendorf. Dit is net over de grens bij Ter Apel. Zulke schoenenwinkels zijn in Nederland niet meer te vinden.Bovendien is er een outlet waar men ook sportkleding verkoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>