Nooit meer in Duitsland voor een gesloten winkeldeur staan. Als je weet waar je het moet zoeken, kun je je prima op jouw dagje winkelen voorbereiden met de juiste informatie over openingstijden, koopzondagen en feestdagen in Duitsland.

Openingstijden

Natuurlijk vind je de openingstijden van een C&A filiaal ook op de website van C&A, maar als je liever gebruik maakt van een algemeen overzicht van zo veel mogelijk openingstijden bij elkaar, kun je de site www.oeffnungszeitenbuch.de gebruiken. De website stelt ook een gratis app beschikbaar.

Speciaal voor jouw gemak, heb ik een klein programmaatje toegevoegd aan deze website, waarmee je snel de individuele openingstijden binnen een bepaalde plaats kunt opzoeken. Je vindt het in de rechterkolom. In het eerste veld geef je aan wat je zoekt, bijvoorbeeld “C&A” of “Supermarkt” (wel de Duitse taal gebruiken!) en in het tweede veld voer je de plaats van jouw keuze in, bij voorkeur samen met de postcode. Ik heb uiteraard met een paar zoekopdrachten de kwaliteit van de resultaten getest; daar lijkt op het eerste gezicht niets op aan te merken, maar test graag zelf of de resultaten voor jou ook bruikbaar zijn. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Mocht het niet bevallen, haal ik het liever weer weg.

Hou er wel rekening mee, dat de langs deze weg gevonden openingstijden en de openingstijden op www.oeffnungszeitenbuch.de standaardtijden zijn, waarin geen rekening is gehouden met uitzonderingen en feestdagen. Daarvoor moet je apart bij de informatie over koopzondagen en feestdagen kijken.

Koopzondagen

Net als in Nederland hebben de gemeentes in Duitsland de mogelijkheid om een bepaald aantal zondagen in het jaar vast te leggen als koopzondag. In het Duits heet dat Verkaufsoffener Sonntag. Nu de adventstijd er aan zit te komen, hebben veel plaatsen op zondag de winkels open. Toch wil jij natuurlijk het liefst zeker weten wanneer in welke steden de koopzondagen plaatsvinden. Daarvoor kun je verschillende websites raadplegen die ik graag met je deel. Voordat ik dat doe, wil ik je er nog wel op wijzen, dat de volledigheid van de agenda’s op deze websites sterk afhangt van de input van de betreffende steden. Vandaar dat ik je aanraad, als je het echt zeker wilt weten, om meerdere van deze websites te raadplegen, of om het op de website van de betreffende stad na te kijken.

De informatie op de sites www.verkaufsoffenesonntage.org en www.verkaufsoffenesonntage.info is afkomstig van één en dezelfde uitgever, dus hier zal niet veel verschil bestaan tussen beide. Op deze twee sites kun je alleen lijsten oproepen van koopzondagen per deelstaat. De site www.sonntagscout.de biedt meer zoekcomfort, namelijk de mogelijkheid om lokaal op plaats of postcode te zoeken.

Feestdagen

In Duitsland biedt een feestdag eerder aanleiding om de winkels te sluiten dan in Nederland. Het bekendste voorbeeld is Hemelvaartsdag. Een dag waarop veel Duitsers in de gezellige Nederlandse binnensteden komen winkelen. Het is dus goed om te weten, wanneer de feestdagen in Duitsland plaatsvinden. Natuurlijk is Pasen in Nederland hetzelfde als Pasen in Duitsland, maar daarnaast word je in Duitsland wel eens overvallen door een feestdag als Allerheiligen op 1 november of de dag van de Duitse eenheid op 3 oktober. Niet elke feestdag wordt in elke deelstaat gevierd. Soms bestaan er zelfs binnen de deelstaat regio’s waarin feestdag A wel en feestdag B niet gevierd wordt. Voor een overzicht van de geldigheid van Duitse wettelijk vastgelegde feestdagen, kun je hier kijken. Een overzicht in kalendervorm vind je op Feiertage.net.

Voor jou als grensshopper is het goed om te weten, dat soms een feestdag wel geldt voor Nordrhein-Westphalen, maar niet voor Niedersachsen. Als je op zo’n dag denkt slim te zijn, door naar Bad Bentheim of Osnabrück te gaan, kom je alsnog bedrogen uit, want op dat idee zijn de mensen uit Nordrhein-Westphalen natuurlijk ook gekomen. Met als gevolg: een bovengemiddeld grote drukte op parkeerplaatsen en voor de kassa. Dus het is hoe dan ook aan te raden om jouw dagje winkelen niet per se op een Duitse feestdag te plannen.

Naast de wettelijke feestdagen zijn er meer algemene feestdagen die ook handig zijn om te weten, zoals met name de festiviteiten rond carneval. Kijk hier voor een compleet overzicht van alle feestdagen. Op de site Feiertage.net kun je bovendien snel de datum waarop jij naar Duitsland gaat, ingeven in een zoekscherm en laten checken of er iets bijzonders op die dag plaatsvindt. Zo ja, moet je daarna nog nagaan in welke deelstaat. Als je de wettelijk vastgelegde feestdagen per deelstaat wilt zien, kun je hier kijken.

Hopelijk lukt het je hiermee om jouw ideale dag uit te zoeken om te gaan winkelen in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>