Duitsland heeft jou als shopping liefhebber veel te bieden. Je kunt je onder de gemiddeld 13.000 gasten per dag voegen die samen de Schildergasse in Keulen tot de drukste winkelstraat van Europa maken. Maar je kunt ook langs de Zeil in Frankfurt slenteren of de chique boutiques aan de Königsallee in Düsseldorf bewonderen. Of misschien hou jij meer van de alternatieve winkeltjes in het Karoviertel van Hamburg. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het is allemaal in Duitsland te vinden.

In het Ruhrgebied kun je behalve in de grote winkelcentra in Oberhausen (CentrO), Essen (Limbecker Platz), Mülheim (Rhein-Ruhr Zentrum) en Duisburg (Forum Duisburg)  ook prima terecht in de wat authentiekere stadskernen van Moers of Hattingen.

Profiteren van aanbiedingen

Behalve genieten van de sfeer is ook het profiteren van aantrekkelijke aanbiedingen een belangrijke drijfveer voor een dagje winkelen in Duitsland. Er zijn verschillende dingen die daarbij een rol spelen. Dat begint bij het weten waar je naar uit moet kijken. Zo zijn cosmetica, parfum, schoenen en babyspullen over het algemeen goedkoper in Duitsland. Maar ook timing kan belangrijk zijn, want de Duitse winkeliers en consumenten oriënteren zich nog steeds naar de vroeger gangbare periodes voor Winterschlußverkauf (WSV, eind januari) en Sommerschlußverkauf (SSV, eind juli). Verder is in Duitsland het fenomeen Outlet verkoop erg populair. Hiermee werd oorspronkelijk de verkoop van uitgesorteerde goederen direct bij de fabriek bedoeld, maar inmiddels bestaan er complete Outletcentra met verschillende fabrieksverkooppunten samengevoegd in een winkelcentrum. Overzichten van Outlets vind je op Factory Outlets en op Outletadressen.

Betalen

Daar waar je met een pinpas kunt betalen, en dat is bij de overgrote meerderheid van de winkels het geval, kun je meestal ook gewoon met je Nederlandse pinpas terecht. Alleen kun je er in Duitsland helaas niet altijd 100% zeker van zijn, dat je overal met je pinpas, laat staan met een credit card, kunt afrekenen. Zeker in de horeca kan je dit vervelend opbreken. Hou hier rekening mee en neem ook altijd contant geld mee. Daar waar je wel met een pinpas kunt betalen, wordt jou meestal, net als bij ons, verzocht je pin nummer in te toetsen, maar het is ook niet ongebruikelijk om jou in plaats daarvan te vragen om je handtekening op het bijbehorende bonnetje te plaatsen.

Geld besparen

Goedkope of zelfs gratis parkeerplaatsen, overzichten van openbaar vervoer dagkaarten voor de belangrijkste steden, de beste sites om op de hoogte te blijven van actuele aanbiedingen en handige winkelapps: dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de bruikbare informatie die ik in mijn Ebook “Goedkoper Duitsland” voor je heb samengesteld. Informatie waarmee jij je voordeel kunt doen.

Maar misschien kan ik ook nog een heleboel van jou leren en heb jij goede tips voor mij en alle bezoekers van deze site. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Laat graag een commentaar achter op deze site.

5 reacties

 1. zijn de complete brillen in duitsland ook goedkoper?

  • Ik weet het niet, je zou eens bij de twee bekendste opticiens Fielmann en Apollo Optik kunnen kijken.

 2. Aart schouten

  Ook lichaamsverzorging zoals deodorant en verschillende douche en badartikelen schelen veel. NIVEA is bijna met alles goedkoper succes metdesite. Groeten uit deachterhoek 4km van de duitsegrens

 3. D.J. Borneman

  Goed dat uw site er is gekomen.
  Echter zo in korte vlucht heb ik niets gezien over het onderwerp statiegeld, deze is in Duitsland op vele producten van toepassing (potjes, blikjes en frisdrankflessen).
  Meestal kunnen deze niet in Nederland ingeleverd worden.
  Is daar iets over te melden, of een advies tegeven ?

  Met vriendelijke groet en succces,
  D.J. Borneman

  • Goede tip.
   Als u voor uw boodschappen naar Duitsland gaat, hou er dan rekening mee, dat u niet alleen voor glas maar ook voor plastic flessen en drankblikjes statiegeld betaalt. Dit kan bij grotere voorraden snel in de euro’s lopen. Natuurlijk geen enkel probleem als u vaker in Duitsland bent, maar als u niet zo snel in de gelegenheid bent om de lege flessen terug te brengen blijft u zitten met een hoop duur betaald afval in de bijkeuken. Terugbrengen kan inderdaad alleen in Duitsland, maar u hoeft niet naar dezelfde winkel of dezelfde winkelketen terug te gaan waar u het gekocht heeft.
   Voor een actueel overzicht van de verschillende bedragen statiegeld op verschillende soorten flessen en blikjes, kunt u hier kijken. Als u op het etiket van uw fles of blikje de woorden “Pfandflasche” of “Mehrwegpfandflasche” of het Duitse statiegeld logo aantreft, heeft u er bij de aanschaf statiegeld voor betaald. Hoe ziet dat logo eruit? Halverwege deze pagina vindt u het logo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>