Ik ken veel koopjesjagers die graag snuffelen tussen de spullen met een randje. In de hoop tussen de onoverzichtelijke bergen afgedankte spullen een pareltje te vinden, struinen ze allerlei rommelmarkten en kringloopwinkels af. Anderen kiezen ervoor om geld te besparen door de trends op modegebied niet altijd letterlijk op de voet te volgen of ook kleren met een klein foutje te accepteren: ze zijn dol op het aanbod in de talloze factory outlets. Kortom: je kunt veel geld besparen door hergebruik en door het accepteren van tweede keuze ware.

Tweedehands in het internet

Dé website voor de handel in tweedehands goederen is eBay . Wat Marktplaats is voor Nederland is eBay voor Duitsland. Lange tijd bestond er op eBay alleen de veilingvariant. De verkoper biedt daarbij zijn goederen aan voor een bepaalde tijd en wie aan het eind van die periode het hoogste bod heeft gedaan is de gelukkige nieuwe eigenaar. En nog steeds is het zo, dat als je naar de site van eBay gaat, je op deze zogenaamde “Auktion” pagina belandt. Inmiddels bestaat er naast deze veiling ook een meer Marktplaats-achtige variant waar je gewoon in advertenties kunt neuzen. Dit heet eBay Kleinanzeigen. Als je hier op zoek gaat naar grote dingen, bijvoorbeeld een babybedje, vergeet dan niet om je zoekactie geografisch in te perken, zodat het geen al te grote moeite voor je is om de gekochte spullen af te halen.

Kringloop en rommelmarkten

Wat in Nederland „Kringloopwinkel“ heet, wordt in Duitsland meestal „Soziales Kaufhaus“ genoemd. Terwijl het begrip “kringloop” meer het milieuvriendelijke aspect van hergebruik onderstreept, kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het begrip “Soziales Kaufhaus” in Duitsland nog iets meer de associatie opwekt met “winkel voor zielige mensen”. De doorsnee Nederlander gaat voor mijn gevoel iets makkelijker naar de Kringloopwinkel dan de doorsnee Duitser naar het Soziale Kaufhaus. Hoe zie jij dit? Laat een reactie achter!

De traditionele wekelijkse rommelmarkten in sommige steden zijn zo bekend, dat ze sinds jaren bezoekers van ver buiten de eigen stadsgrenzen trekken. Daaronder de Berliner Flohmarkt am Mauerpark, Frankfurter Flohmarkt am Mainufer, Altstadt-Flohmarkt am Hohen Ufer in Hannover en de Trempelmarkt in Nürnberg. Voor een overzicht van deze en andere rommelmarkten kun je kijken op:

www.meine-flohmarkt-termine.de

www.flohmarkt-termine.net

www.troedelmarkt-aktuell.de

www.nachtflohmaerkte.de

 

4 reacties

  1. Een rommelmarkt in Duitsland kan je totaal niet vergelijken met die in Nederland.

  2. Ik woon al enkele maanden in munchen. Waar wij nederlanders met koninginnedag al onze oude meuk op straat proberen te verkopen, trekken de duitsers er de hele zomer voor uit. Overal kom ik hier op zaterdagochtend rommelmarkten tegen….al kun je vaak voor hetzelfde geld ook nieuw spul kopen, als je de aanbiedingen en opruimingen en fundgrubes van de grote interieurwinkels in de gaten houd.

  3. Wat een leuke site! Weet jij toevallig of er ook een overzichtssite bestaat van kringloopwinkels in Duitsland?

    • Wat in Nederland „Kringloopwinkel“ heet, wordt in Duitsland meestal „Soziales Kaufhaus“ genoemd. De adressen van alle Soziale Kaufhäuser zijn helaas niet op één centrale plek in het internet te vinden. Er is een poging gedaan om ze op http://www.sozialkaufhaus.com te verzamelen, maar ik heb vast kunnen stellen, dat deze lijst niet volledig is. Dus mocht jij van plan zijn om een kijkje te nemen in een plaatselijk Soziales Kaufhaus, raad ik je aan om even op de Duitse Google (http://www.google.de) te zoeken naar Soziales Kaufhaus + plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>