Goedkoper vliegen vanaf Duitsland behoort al sinds jaren tot een van de mogelijkheden om geld te besparen op je vakantiekosten. Tijdens de donkere winterdagen droom jij ook vast graag weg in de zonnige wereld van je reiscatalogus, om je te laten inspireren voor je eerstvolgende vakantie. Daarom ga ik je vandaag uitleggen, waarom je in Duitsland zo veel makkelijker een goedkoop vliegticket kunt vinden en hoe je zelfs een complete vakantie bij een Duitse reisorganisatie kunt boeken die tot wel 50% goedkoper is dan bij een Nederlandse reisorganisaties. Daarbij gaat het overigens niet specifiek om vakanties in Duitsland, maar om vakanties naar wereldwijde bestemmingen die op de Duitse markt aangeboden worden.

Waarom zijn vluchten en vakanties in Duitsland goedkoper?

 • Binnen Duitsland heeft de grote concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen en luchthavens een positief effect op de prijzen voor de passagiers.
 • Op de Duitse markt zijn bepaalde luchtvaartmaatschappijen actief die niet vanaf Nederland vertrekken. Met name de vele low budget airlines drukken de prijzen.
 • Airlines betalen in Duitsland minder belasting dan in Nederland, waardoor zij vliegtickets voor een lagere prijs kunnen aanbieden.
 • Als je besluit om vanaf een Duitse luchthaven te vertrekken en je wilt er voor de duur van de vakantie je auto parkeren, zul je blij verrast worden door de veel lagere parkeertarieven op en rond de Duitse vliegvelden. De tarieven zijn soms ruim de helft lager dan in Nederland.
 • Omdat de schoolvakanties in Duitsland, en daarmee de weken waarin hoogseizoenprijzen gehanteerd worden, niet altijd samenvallen met de Nederlandse vakanties, kun je voor jouw voorjaars-, mei-, zomer- en herfstvakantie vaak leuke aanbiedingen tussen het Duitse reisaanbod vinden.
 • Als het om complete vakanties gaat, is het voordeel voor gezinnen het grootst, aangezien de Duitse reisaanbieders aantrekkelijke kinderkortingen aanbieden die vaak geldig zijn tot en met 14 jaar.

Welke voordelen heeft het boeken van een vakantie in Duitsland of vliegen vanaf Duitsland nog meer?

 • Het aanbod aan vluchten naar bepaalde bestemmingen is zeer uitgebreid.
 • Veel keuze uit de verschillende vertrekdata en reisduur.
 • Voor een groot deel van Nederland is de reisafstand naar de dichtstbijzijnde Duitse luchthavens van Düsseldorf, Weeze, Köln, Münster, Dortmund en Bremen niet veel meer of zelfs minder dan de afstand naar Schiphol. Met name het vliegveld Weeze ligt verrassend dichtbij, namelijk vlak achter de grens, halverwege de weg van Nijmegen naar Venlo.
 • De luchthavens zijn goed ontsloten met voldoende toegangswegen en regelmatige trein- en busverbindingen vanuit Nederland.
 • De toegangswegen zijn minder verstopt door files.
 • Korte inchecktijden.
 • Overzichtelijke, kleine luchthavens.
 • Niet zelden is het mogelijk een vlucht te boeken inclusief treinkaartje vanaf de grens.
 • De vakantiereizen die in Duitsland aangeboden worden zijn over het algemeen van zeer goede kwaliteit.

Hoe ga je te werk als je je wilt oriënteren op de verschillende mogelijkheden?

 • Ten eerste moet je voor jezelf bepalen: ben ik op zoek naar een zo goedkoop mogelijk vliegticket of zoek ik een compleet verzorgde vakantie?
 • In het eerste geval kun je gewoon bij de gangbare ticketbeurzen, zoals Cheaptickets.nl of Vliegtickets.nl terecht. Hier kun je namelijk bij je zoektocht elk gewenst vliegveld wereldwijd als vertrekpunt nemen. Als je prijzen en condities wilt vergelijken, herhaal je steeds dezelfde zoekopdracht, maar je varieert het vertrekpunt. Let er daarbij goed op of het zoekresultaat ook vluchten weergeeft vanaf andere vertrekpunten dan het door jou ingegeven vliegveld. Bovendien zit er verschil in het aantal tussenstops. Luchthavens die je kunt betrekken bij je zoektocht zijn met name: Düsseldorf, Köln, Dortmund, Weeze,  Münster, Bremen en Hannover.
 • Bedenk bij het zoeken naar een geschikte vlucht: hoe verder weg je bestemming, hoe meer je ook Frankfurt bij je zoektocht moet betrekken. Frankfurt is de belangrijkste internationale luchthaven van Duitsland. Met name de intercontinentale vluchten van de luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, zoals Emirates, Qatar, Etihad en Omar Airways kunnen vanuit Duitsland aantrekkelijker zijn.
 • Als je ook het aanbod op een Duitse ticketsite wilt nakijken, kun je daarvoor gebruik maken van de sites Tbooker.de of McFlight.de.
 • Als je op zoek bent naar een compleet verzorgde vakantie, kun je gebruik maken van op Duitsland gespecialiseerde reisbureaus. Ik heb er hier een aantal voor je op een rijtje gezet:
 • www.vakantievanafduitsland.nl is een initiatief van Reisbureau Kroeze uit Tubbergen. Dit reisbureau is één van de grootste reisbureaus van Oost-Nederland en biedt al sinds 10 jaar reizen via Duitse reisorganisaties aan.
 • www.vliegenvanafduitsland.nl  gaat uit van de in Enschede gevestigde reisorganisatie WestBound Travel.
 • www.vliegvakanties.de is de Nederlandse website van een in Emmerich, vlak over de grens bij  Arnhem gevestigd Duits reisbureau. Reisbureau en website richten zich speciaal op Nederlandse klanten.

Mocht jij ook goede ervaringen hebben opgedaan met andere reisorganisaties, deel dan graag jouw ervaringen over het vinden van een goedkopere vlucht vanaf Duitsland of het boeken van een vakantie in een reactie.

7 reacties

 1. Bekijk deze site, goedkoop goede klanten service en altijd de beste deals!
  Grootste aanbieder van duitse vakanties!

 2. Ja ik kwam laatst inderdaad ook zoeen site tegen vergelijk duits het was erg makkelijk om mijn reis te zoeken voor en chille prijs vaak zijn die site,s erg naar naar mijn mening ze hebben of teveel of juist te weinig optie en dan dat de prijzen ineens duurder zijn als je op info klikt das ook niks dan kan je net zo goed bij de klm zelf kijken ik had gekeken op http://www.goedkoopvliegennaar.nl

 3. vlieg betaalbaar met Ryanair, http://www.ryanair.com/nl/. vanuit vliegveld Weeze (bij Dusseldorf) net over de grens bij Nijmegen naar meer dan 50 bestemmingen in Europa, http://www.airport-weeze.com/nl/vluchtschema.html, 7 dagen auto parkeren op P2 voor €45

 4. Hey,

  Goede tips, Ik heb een half jaartje geleden via Swoodoo naar tickets gezocht, uiteindelijk kwam ik bij flugladen.de terecht en de 4 tickets AMS-NYC waren daar toch ook 200 euro in totaal minder dan via alle nederlandse sites. Het mooie was dus, goedkoper en toch gewoon vanaf Amsterdam vliegen! Ik zou dus swoodoo.de ook even toevoegen.

 5. Jan van der Sloot

  Goeie tips!!
  Dank

 6. Net over de grens bij Nijmegen ligt vliegveld Weeze (Dusseldorf). Vanuit hier vlieg je met Ryanair betaalbaar naar meer dan 50 bestemmingen in Europa. Vliegveld is makkelijk bereikbaar en parkeren niet duur. Een leuke site om uit te zoeken waar je vanuit de grensstreek in Duitsland naar toe kun vliegen is http://www.lowcostairlines.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>