Duitsland is één van de populairste bestemmingen voor de Nederlandse vakantieganger. Maar behalve voor onze ontspanning komen we natuurlijk ook voor beursbezoeken en andere zakelijke aangelegenheden op bezoek in Duitsland. In al deze gevallen is het fijn om niet onnodig veel geld te hoeven uitgeven.

Overnachten

Voor het boeken van een hotel kun je gebruik maken van algemene hotel zoekmachines, zoals HRS of Trivago. Hier kun je in een stad naar keuze precies ingeven waarnaar jij op zoek bent en de zoekresultaten worden gepresenteerd in lijsten waarvan je de sortering naar behoefte kunt aanpassen. Als je op zoek bent naar een absolute low budget oplossing voor jouw overnachtingsprobleem, neem dan eens een kijkje op Wimdu of Couchsurfing.

Zuiniger tanken

Net als jij, betaalt ook de gemiddelde Duitser liever niet teveel voor het tanken. Vandaar dat er websites bestaan waarop jij kunt nakijken waar je het goedkoopst kunt tanken. De twee bekendste zijn www.clever-tanken.de en www.mehr-tanken.de. De informatie op deze sites baseert op de medewerking van gebruikers: hoe meer en hoe vaker die de actuele prijzen doorgeven, hoe betrouwbaarder de informatie. Toch kan het voorkomen, dat je, eenmaal bij de benzinepomp aangekomen, vast moet stellen dat de prijs alweer veranderd is. Van beide sites bestaat ook een app voor je smartphone, waarbij zo op het eerste gezicht de app van mehr-tanken.de meer waardering krijgt van de gebruikers.

Voor zuinig tanken tijdens lange ritten geldt: niet tanken op de officiële Autobahn Tankstellen, maar even de snelweg verlaten voor een betere prijs. Tot op zekere hoogte geldt: hoe verder weg van de snelweg hoe lager de prijs. Een goed alternatief is bijvoorbeeld ook het tanken op een Autohof. Een Autohof bestaat uit een of meerdere tankstations, parkeerplaatsen voor vrachtauto’s en meerdere eetgelegenheden. Ze verschillen van de Autobahnraststätten doordat ze niet over een eigen uitrit beschikken, je bereikt ze namelijk via een normale algemene uitrit. Een Autohof ligt altijd op hooguit 1 kilometer afstand van de uitrit en is 24 uur open.

Parkeren

Over het algemeen geldt wat het parkeren in binnensteden betreft hetzelfde als in Nederland: hoe aantrekkelijker de binnenstad, hoe hoger het parkeertarief. Toch valt het in vergelijking met populaire Nederlandse binnensteden reuze mee. De gemeentelijk vastgestelde parkeertarieven komen zelden boven de 2,50 per uur uit. Particuliere parkeergarages hanteren wel hogere tarieven, maar ook die zijn ook redelijk te behappen. Parkeerboetes vallen ook beduidend lager uit dan in Nederland.

Informatie over parkeermogelijkheden in de grotere Duitse plaatsen vind je op de website van de ADAC. Voor sommige parkeergarages is zelfs de actuele stand van de beschikbare vrije plaatsen op te vragen. De applicatie “haakt” soms een beetje, dus wel geduld hebben. Als je een geschikte parkeerplaats hebt gevonden, kun je er op klikken om te bekijken wat het parkeren daar kost. Voor een overzicht van kostenloze parkeergelegenheden in Duitsland kan ik je de website www.gratisparken.de aanbevelen. Vraag ook altijd gewoon even bij je hotel of je evenementorganisator na, of er parkeerplaatsen voor gasten beschikbaar zijn.

Lokaal openbaar vervoer

In Nederland zijn we verwend met de mogelijkheden die de openbaar vervoer website www.9292ov.nl ons biedt. Hiermee kunnen we van deur tot deur onze reisverbinding per openbaar vervoer plannen. Iets vergelijkbaars heb ik in Duitsland nog niet gevonden (jij wel? laat het me weten in een reactie!). Het probleem zit hem in de vele verschillende vervoersmaatschappijen en regionale bijzonderheden. Elke grote stad en elke deelstaat heeft zijn eigen vervoersmaatschappij en vaak daarmee samenhangend een eigen website waarop je de reisinformatie van dat bedrijf kunt opvragen. Dat betekent, dat er geen overkoepelende site is voor de reisinformatie van deur tot deur. Ik heb wel iets gevonden wat er op lijkt (onder www.vdv.de en www.delfi.de) maar mijn zoekresultaten waren zo slecht, dat ik het liever niet als een betrouwbare reisplanningssite wil aanbevelen. In mijn Ebook Goedkoper Duitsland heb ik een overzicht samengesteld van de belangrijkste lokale vervoersmaatschappijen en de bijbehorende dagkaarten voor de grootste steden van Duitsland.

Taxi

Mocht je geen zin hebben in het stadsvervoer en liever met je cocktailjurkje in een taxi springen, kun je van tevoren inzicht krijgen in de te betalen prijzen op de volgende sites:

www.taxi-rechner.de

www.taxi-fahrpreis.de

http://preisrechner.taxi.de/cost

Het nummer van de plaatelijke taxicentrale is in vrijwel alle horeca gelegenheden op te vragen, maar mocht je hiertoe even niet in staat zijn, kun je twee dingen doen: op je smartphone de website 22456.mobi opzoeken en hier de plaatsnaam ingeven. Of je belt voor 69 cent per minuut het nummer 22456 (vanaf een vastnet telefoon:  090011 – 22456).

Speciale ervaringen opgedaan in Duitsland?

Laat me graag weten hoe jij en je portemonnee het reizen in Duitsland hebben ervaren. Misschien heb je nog nuttig advies? Laat hieronder een reactie achter.

7 reacties

  1. In het stukje over openbaar vervoer staat de vraag of er iets overkoepelende organisatie is om reisinfo te krijgen. Dat is heel simpel. Op http://www.bahn.de toets je het gewenste vertrekpunt en aankomstpunt in, datum en tijd en je krijgt keurig alle informatie. Ook in kleine dorpen waar geen treinen maar bijvoorbeeld bus- of bootverbindingen zijn. Het klopt exact met de dienstregeling.

    Tevens is het de moeite waard om voordat je een treinticket via nsinternational boekt, de tickets op bahn.de te bekijken. Vaak goedkoper of betere verbindingen. Ook een bahncard 25%/50% korting kan je aanzienlijk veel geld besparen als je meerdere keren per jaar met eventueel partner en/of kinderen met de trein reist. Hier zitten wel aanschafkosten aan verbonden, maar die heb je er snel uit.

  2. Ella Mulder

    We zijn momenteel op vakantie in Duitsland. In de buurt van Werder-Havel. Dagje Berlijn met de trein kost 7,50 pp. Retour. Ruim 35 km hier vandaan. Auto gratis geparkeerd bij het station in Werder. De kaart is ook tegelijk geldig in de tram, metro en de bus in Berlijn.

  3. Ook de vakanties en reizen zijn in Duitsland veel voordeliger! Vooral voor families zoals wij, met twee kinderen. Ze hanteren in Duitsland nog steeds hoge kinderkortingen. Bij mij in de buurt is er een Duits reisbureau die alles goed regelt en waar ik gewoon Nederlands kan spreken, ideaal. Ze hebben tegenwoordig ook een handige website: http://www.wyler.de . Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

  4. Breng de vakantie eens door in Duitsland. Dit land heeft zoveel te bieden en door de prima infrastructuur kun je met de auto prima leuke uitstapjes maken. Het aanbod van accommodaties zoals B & B,s, hotels, vakantiehuizen en campings is ook prima voor elkaar.

  5. Als je dan toch dicht bij de grens woont dan kun je ook goed reizen met de trein. Veel goedkoper! Via de site http://www.bahn.de kun je je tickets online bestellen. Ook allemaal netjes in het Nederlands. Tickets worden naar je adres in Nederland verzonden. Super service. Retourtje Bad-Bentheim naar Berlijn.
    € 50,00! Ook hier geldt hoe eerder je boekt hoe beter je voordeel uitpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>