Heerlijk, die eerste lentezon; hoogste tijd om de dingen weer helder te willen zien. Niet verwonderlijk dus, dat ik de afgelopen dagen een paar vragen binnenkreeg van lezeressen die wilden weten of het kopen van een bril of een zonnebril in Duitsland goedkoper is. Ik kan daar helaas geen eenvoudig „ja“ of „nee“ op zeggen, omdat je daarvoor heel gedetailleerd de prijzen van exact dezelfde brillen met elkaar moet vergelijken.

Wat ik hier wel ga doen, is jullie een stukje op weg helpen met een paar tips. Als jullie mij dan in de commentaren zouden willen laten weten wat jullie ervaringen zijn, creëren we samen een helder beeld.

Bril kopen bij een Duitse webshop

In de Duitse pers wordt met grote regelmaat de aandacht gevestigd op de voor- en nadelen van de online opticien, bijvoorbeeld in kritische artikelen in de Spiegel en de Welt. Een paar weken geleden nog werd in het tv programma Marktcheck de kwaliteit van online bestelde brillen met die van een bij de opticien gekochte bril vergeleken. De voor de hand liggende conclusie luidde: de brillen uit het internet zijn weliswaar stukken goedkoper, maar de kwaliteit van de bril van de opticien is duidelijk beter. Niet alleen wat de nauwkeurigheid van de glazen betreft, maar ook met betrekking tot de pasvorm van het montuur.

Voor deze problemen lijkt in ieder geval de grootste Duitse online brillenverkoper een oplossing te hebben gevonden: Mister Spex werkt samen met een Duitslandbreed netwerk van partner opticiens. Hier kun je terecht voor een oogmeting en het passend maken van het montuur van je Mister Spex-bril.

Al met al kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het interessant is om standaardproducten als contactlenzen* en eenvoudige leesbrillen bij een webshop te bestellen. Bovendien levert een snelle vergelijking van de prijzen van populaire zonnebrillen (bijv. Ray Ban, Carrera en Oakley), tussen Nederlandse en Duitse webshops in ieder geval een voordeel op voor de Duitse internetwinkels. Natuurlijk moet je dan nog wel rekening houden met de hogere verzendkosten naar Nederland.

Naar verhouding heeft de opticien in de winkelstraat voorlopig weinig te vrezen van de online brillenhandel. Om je een indruk te geven: de totale Duitse markt voor brillen, lenzen en zonnebrillen heeft een omvang van 5 miljard euro. De grootste online brillenverkoper, Mister Spex, heeft daarin een aandeel van 48 miljoen, terwijl de grootste opticienketen Fielmann goed is voor een omzet van 1,2 miljard euro.

Bril kopen bij de opticien

Mocht je besluiten om je bril te kopen bij een Duitse opticien, dan is het goed om te weten dat oogmetingen bij vrijwel de meeste opticiens gratis zijn. Het is wel aan te bevelen om van tevoren een afspraak te maken. De grootste opticien van Duitsland is Fielmann. Je hebt de keuze uit circa 600 filialen, te vinden op de website. Helaas krijg je op deze website geen indruk van het productaanbod van Fielmann, maar het is wel goed om te weten, dat alle hier beschreven garanties en verzekeringsaanbiedingen ook op jou als Nederlandse klant van toepassing zijn.

Fielmann biedt een laagste prijsgarantie, maar dat geldt alleen voor het montuur en alleen in relatie met de prijzen van concurrenten binnen de Duitse markt. Je kunt er ook een bril op verzekeringsbasis kopen. Dit lijkt op een soort brillenabonnement. De details vind je onder „Brille zum Nulltarif“. Hier kun je ook als Nederlandse klant gebruik van maken. Je moet dan natuurlijk wel eventuele reclamaties bij je Duitse Fielmann filiaal aankaarten.

Naast Fielmann heb je in Duitsland nog een paar andere ketens, zoals Apollo. Uit marktonderzoek blijkt, dat deze ketens door de Duitse klant lang niet zo positief waargenomen worden als Fielmann. Bovendien bestaan er talrijke zelfstandige opticiens die niet aangesloten zijn bij een keten en die goede service en kwaliteit leveren.

Hopelijk heb je hiermee een beetje houvast voor jouw oriëntatie op de Duitse brillenmarkt. Nu ben ik erg benieuwd om van jou te horen, welke ervaringen jij hebt opgedaan bij je brillenkoop in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>