Wat doe jij als eerste zodra je van plan bent iets nieuws aan te schaffen? Je kijkt in het internet.Je gaat op zoek naar de ervaringen van andere gebruikers, zowel wat de producten zelf als ook de bestel- en serviceervaring met verschillende winkels betreft, je wilt weten in welke uitvoeringen de producten beschikbaar zijn en natuurlijk: waar krijg je de beste prijs. Of je het product uiteindelijk online of bij jou in de winkelstraat koopt is niet eens doorslaggevend: het internet geeft je in beide gevallen houvast bij je koopbeslissing.

Online shoppen in het Duitstalige internet

Datzelfde kun je natuurlijk doen in het Duitstalige internet, alleen moet je dan wel weten waar je het moet zoeken. Als je de taal niet perfect spreekt, kom je met Google niet altijd bij het gezochte doel terecht uit en je blijft onzeker of je uiteindelijk wel bij de goedkoopste aanbieder bent beland. Bovendien sta je er soms versteld van, hoeveel gerenommeerde, succesvolle Duitse webwinkels alleen maar binnen Duitsland leveren. Dus zie je jezelf bij het internetwinkelen in Duitsland al snel met een aantal vragen geconfronteerd: hoe vind ik de beste aanbiedingen, hoe kan ik snel checken of er ook naar Nederland geleverd wordt, hoe gaat de betaling in zijn werk, met welke verzendkosten moet ik rekening houden en hoe zit het met dingen als omruilen, terugsturen en garantie? Allemaal vragen die jou van een bestelling af kunnen houden. En dat is jammer, want daardoor gaat er een mooie kans verloren om veel geld te besparen.

Voor alle fans van Amazon, het belangrijkste online handelsplatform dat een breed assortiment producten tegen de bekende lage Duitse prijzen levert, heb ik een speciale bijdrage geschreven waarin uitgelegd wordt waar je bij het bestellen op moet letten.

Vergelijken van prijzen en webshops

Net als in Nederland bestaan in er in Duitsland verschillende websites waar je prijzen  kunt vergelijken. Zodra jij bepaald hebt, welk product je wilt kopen, geef je op zo’n prijsvergelijkingssite de productnaam zo volledig mogelijk in het zoekscherm in en als resultaat verschijnt er een lijst met webwinkels die het product verkopen, gesorteerd van laagste naar hoogste prijzen. Een groot voordeel is bovendien, dat de meeste prijzenvergelijkingssites productervaringen van consumenten en een overzicht van de klanttevredenheidsscore van de verschillende webwinkels geven. Hier een aantal tips:

www.idealo.de

www.guenstiger.de

www.ciao.de

www.billiger.de

www.evendi.de

Voor je enthousiast aan het prijzen vergelijken slaat, hier nog een paar tips:

 • Probeer altijd na te gaan hoe onafhankelijk de prijsvergelijker werkelijk is en hoeveel winkels de site in zijn vergelijking betrekt. Soms heeft de prijsvergelijker er namelijk belang bij om je een bepaalde richting op te sturen.
 • Kijk ook goed in het uiteindelijke zoekresultaat of de bovenaan genoteerde winkels daadwerkelijk de goedkoopste zijn. Soms zijn de eerste resultaten namelijk advertenties.
 • Vergeet niet, dat de bovenaan genoteerde laagste prijzen altijd betrekking hebben op de kosten voor een Duitse klant. Voor jou kunnen de verschillen in verzendkosten naar Nederland dermate groot zijn, dat je uiteindelijk toch bij een andere winkel uitkomt.
 • Tot slot nog de tip om je niet helemaal blind te staren op de laagste prijs te kijken, maar ook oog te hebben voor de klantentevredenheid.

Consumentenrechten

Wie in een Europese webwinkel iets koopt, heeft met vrijwel dezelfde regels te maken heeft als die in Nederland gelden voor koop op afstand. Dat komt omdat de ‘Wet koop op afstand’ een uitvloeisel is van een Europese richtlijn, die in de hele Europese Unie geldt. Bovendien geldt bij grensoverschreidende online handel in principe altijd het recht van het land  waar de klant woonachtig is.

Nog meer informatie

Blijf het nieuws op deze site volgen voor nog meer online shopping advies. In mijn Ebook Goedkoper Duitsland heb ik al mijn tips voor jouw online shopping avontuur in het Duitstalige internet op een rijtje gezet. Dat begint met het overwinnen van de taalbarrière en gaat door met dingen als grensoverschrijdend betalen, hoe kun je snel zien of een webshop ook naar een Nederlands adres levert (en wat kost dat extra?), verwijzingen naar speciale koopjessites, handige apps, liveshopping, internetveilingen, shopping clubs, gratis sites, en nog veel meer. Na het lezen van Goedkoper Duitsland voel jij je zeker genoeg om je eerste bestelling over de grens te maken.

Jouw ervaringen?

Laat me graag weten welke ervaringen jij hebt gemaakt bij het online shoppen in het Duitse internet. Deel je ervaringen met je medelezers door mij een reactie te sturen. Ik ben erg benieuwd!

19 reacties

 1. Wat je uitleg over de consumentenrechten betreft is het zelfs vaak zo, dat een Nederlands consument de Nederlandse rechten heeft (volgt uit art. 6 Rome I). Dit is echter niet altijd zo en dan treft je uitleg weer doel.

 2. Jeri Havermans

  Ik wil graag een Kitchenaid keukenmachine kopen. Na wat speurwerk ben ik er achter gekomen dat die bij http://www.comtech.de aanzienlijk goedkoper is, namelijk 465 euro i.p.v 599 euro in Nederland!
  Daar heb je de betaalmogelijkheid: Finanzierung, Gemeinsam mit unserem Finanzierungspartner, der Commerz Finanz GmbH, bieten wir Ihnen eine bequeme Online-Finanzierung an.
  Nou kan ik niet echt duidelijk terugvinden wat deze manier van betalen inhoud. Het schilt namelijk weer 10 euro als je deze manier van betalen gebruikt! Als je dan toch aan het besparen bent, moet je het goed doen =)

  Ik hoop dat iemand me antwoord kan geven.

  Groetjes Jeri

 3. Precies…elk woord is waar in dit artikel! De omzet van de online shopping markt is in 2013 in Nederland gestegen naar € 10,6 miljard. Dat is een stijging van ruim 8,5% vergeleken met 2012. Met € 3,9 miljard Reizen eindigt op de eerste plaats. Tweede, het Telecom met € 1,5 miljard. Derde, de Kleding met ruim € 850 miljoen en op de vierde plaats eindigt het Speelgoed met € 105 miljoen. Het Speelgoed in 2013 vergeleken met 2012 heeft een grote stijging behaald, welk is precies 27%. Deze gegevens tonen ook aan dat, dat het online winkelen is steeds meer populair ook in Nederland. Voor mooie Reizen, Telecom artikelen, of voor de nieuwste mode Kleding en leuke Speelgoed artikelen kunt u terecht bij… http://www.staatswinkel.nl

 4. Als men in Duitsland bv een koelkast of wasmachine koopt, ter plaatse of online voor Nederland of België, krijgt men daar dan ook garantie op ?
  Kan iemand hierop antwoorden ?

  • De fabrieksgaranties die, bij mijn weten, volgens Europese voorschriften voor alle binnen Europa leverende producenten moeten gelden, zijn grensoverschrijdend geldig.

 5. ik heb een staand beroep en koop compressiekousen altijd bij http://www.stutzstrumpfe.de. zijn over de grens veel goedkoper ik denk omdat het ook Duitse kousen zijn.

 6. Ik koop wel eens motoronderdelen bij Kedo.de.
  Goedkoper dan de meeste nederlandse aanbieders voor mijn Yamaha motor.

 7. Nel ven den Eijnden

  Ik wil heel graag de nieuwsbrief ontvangen. Op dit moment wil ik, met het Sinterklaasfeest in het vooruit zicht, graag weten of speelgoed ook goedkoper is in Duitsland en waar dan de speelgoedwinkels te vinden zijn.
  Online namen of van winkelketens.
  Hartelijk dank alvast
  Nel

  • Beste Nel, je hebt me met je vraag op een idee gebracht voor een nieuw artikel over het kopen van speelgoed in Duitsland. Je vindt het onder ‘nieuws’. Bedankt voor de inspiratie! Wat de nieuwsbrief betreft: in de rechter kolom vind je een apart vakje waar je je email adres kunt opgeven voor de nieuwsbrief. Nogmaals bedankt voor de suggestie!!

 8. Een mooie site waar veel op prijs gezocht kan worden is http://www.preisvgl.de. Ik ben verbaasd dat deze site niet in het rijtje staat omdat dit echt een onafhankelijke site is en ook veel door Duitsers wordt gebruikt. Deze site heb ik van 3 Duitse collega’s door gekregen. Probeer maar eens en er is veel aanbod.

  • Samen met jullie reacties wordt de informatie op deze site steeds completer, dus ontzettend bedankt voor je tip.

 9. Voor steunkousen kopen en reiskousen ga ik naar http://www.stutzstrumpfe.de/
  Deze webshop levert ook in Nederland en de verzendkosten bedrage slecht 2,95 euro. Betalen kan op verschillende manieren waar onder Paypal en overboeking.

 10. Voor goedkope contactlenzen (ook torische met cilinder) ga ik naar: http://www.misterlinse.de/ Deze firma lever zeer snel per luchtvracht binnen enkele werkdagen. Super goed, ondanks de verzendkosten veel gunstiger dan hier in NL. Ook de vloeistoffen voor de lenzen in Duitsland veel goedkoper. Betalen kan met PayPal en creditcard.

 11. Sommige internet aanbieders zoals Base voor electronica , leveren ook via hun winkels, dus afhalen vlak over de grens is soms ook mogelijk

 12. Ga naar eBay.nl en stel je zoekvoorkeur zo in dat niet alleen Nederlandse aanbieders krijgt.
  Voorbeeld: ik zocht een Minox verrekijker. Dit is een Duits merk. Via kieskeurig was ik op deze verrekijker uitgekomen.
  Prijs in Nederland €235 en hoger. In Duitsland €159 tot €179. Verzendkosten €12,- Betaald met PayPal en geleverd in 2 dagen. Perfect verzorgd. Ikzelf vond nog een demo-exemplaar voor €139.
  EBay en PayPal zijn veilige partners voor buitenlandse aankopen.

  • Bedankt voor deze mooie en nuttige aanvulling! Zo zie je maar weer met hoe weinig extra moeite je kunt meeprofiteren van een enorm prijsverschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>