Als je het hebt over dingen die goedkoper zijn in Duitsland, mag één thema zeker niet ontbreken: huizen. De prijzen van nieuwbouw, bouwkavels en bestaande huizen zijn lager dan in Nederland. Behalve financiële voordelen spelen ook dingen als rust, ruimte en ongerepte natuur een grote rol, zodat het kopen van een huis in Duitsland veel belangstelling heeft onder Nederlanders. Op de uitgebreide vastgoedsites Immowelt, Immobilienscout24 en Immonet kun je eens kijken wat er allemaal in Duitsland mogelijk is.
Niet alleen naar de prijzen kijken
Bij het afwegen van de voors en tegens van het wonen in Duitsland zou overigens niet alleen de geldkwestie de doorslag moeten geven, want verlies niet uit het oog, dat je toch echt naar een ander land verhuist, met alles wat daarbij hoort. Een andere taal bijvoorbeeld. Misschien kun je je op vakantie nog aardig redden, als je bij de Duitse bakker je broodjes koopt, maar hoe red je je, zodra je je huisarts wilt uitleggen wat jou dwars zit, of als je bij de politie een getuigenverklaring wilt afleggen? En hoe intensief wil je integreren in jouw nieuwe Duitse leefgemeenschap; ben je van plan lid te blijven van je Nederlandse zangvereniging net achter de grens, of ga je bij het koor in je nieuwe woonplaats? Allemaal vragen waar je mee geconfronteerd wordt. Op Verhuis.de vind je een geweldig overzicht van alle dingen die een rol spelen bij het kopen van een huis en het wonen in Duitsland.
Financiële voor- en nadelen
Naast de vele financiële voordelen, zoals subsidies op energiebesparende maatregelen en een voordelige Duitse kinderbijslagregeling, kleven er ook wel een paar financiële nadelen aan het kopen van een huis en het wonen in Duitsland. Zo moet je (meer) betalen voor dingen die in Nederland gratis waren of duidelijk minder kostten. De kleuterschool bijvoorbeeld: maandelijkse bijdragen van 50 tot 100 euro zijn geen uitzondering. De hoogte varieert per gemeente en wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Ook het in Nederland al lang afgeschafte kijk- en luistergeld bestaat in Duitsland nog. Bovendien leidt de uitgestrektheid van het land tot een hoger autogebruik en brengt de afstand tot Nederland hogere telefoonkosten met zich mee. Het lijken misschien wat pietluttige dingen als je nadenkt over een investering van enkele tonnen, maar het is goed om van tevoren een helder beeld te hebben. In mijn Ebook Goedkoper Duitsland heb ik op financieel gebied de belangrijkste onderwerpen voor je in een handig overzicht samengesteld.
Jouw ervaringen
Ik ben benieuwd of jij je al eens bezig gehouden hebt met de vragen rond een mogelijke verhuizing naar Duitsland. En tot welke conclusie ben jij gekomen? Laat een reactie achter.
Vergeet niet dat je bij aankoop van een woning in Duitsland ongeveer 25% eigen kapitaal nodig hebt. Bovendien is de Duitse cultuur toch wel een beetje anders dan in NL of B. Denk, bijvoorbeeld, niet dat je buren je het eerste jaar joviaal gaan groeten.Ik denk dat verstandig is om eerst een tijdje te huren. Je leert de Duitse cultuur en gewoontes kennen, je kunt makkelijk terug en bovendien zijn de huren erg laag te noemen.