In het onlangs tussen de partijvoorzitters van CDU/CSU en SPD gesloten coalitieverdrag is geen sprake van BTW- of accijnsverhogingen. Dus ook als over enkele weken de nieuwe regeringscoalitie het voor het zeggen zal hebben in Duitsland, zal het voor jou interessant blijven om je boodschappen in Duitsland te halen.

Er is wel sprake van een paar andere maatregelen die direct of indirect een uitwerking kunnen hebben op jouw portemonnee. Zo heeft de zusterpartij van de CDU, de Beierse CSU er een behoorlijk punt van gemaakt, dat er een autovignet komt voor alle automobilisten die gebruik maken van de Duitse snelwegen. Als die regeling er komt, zal ook jij voor jouw rit door Duitsland zo’n vignet achter je voorruit moeten plakken. Wat dit gaat kosten en of de regeling er überhaupt komt is nog vrij onduidelijk. De CSU wil namelijk de Duitse automobilist indirect ontzien, door tegelijk met de invoering van het vignet de wegenbelasting te verlagen. Er wordt betwijfeld, of dit verenigbaar is met Europese regelgeving.

Een maatregel die op den duur tot hogere prijzen zou kunnen leiden, is de invoering van een wettelijk minimumloon (het zal je misschien verbazen dat dit in Duitsland nog niet bestond). De nieuw in te voeren loonondergrens zal tot aan 2017 in fasen worden ingevoerd, vandaar dat het voorlopig nog afwachten is, of dit een duidelijk merkbare invloed op de prijzen zal hebben.

De komende dagen wordt het nog spannend, of het ook echt tot een CDU-SPD coalitie komt, want het wachten is nu op het resultaat van een interne afstemming bij de SPD. Alle leden mogen zeggen of ze voor of tegen de nieuwe coalitie zijn. De SPD heeft vooraf verklaard het resultaat hoe dan ook als bindend te beschouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>