Dat ik niet de enige ben, die keer op keer vaststelt dat veel dingen in Duitsland goedkoper zijn is jou ook vast niet ontgaan. Met grote regelmaat vind je in de Nederlandse media berichten over prijsvergelijkingen tussen Nederland en Duitsland, met steeds weer als resultaat: het ritje naar Duitsland loont.

Juist de afgelopen weken ben ik veel interessante nieuwe artikelen tegengekomen. Omdat de strekking van veel berichten verder gaat dan alleen maar de simpele conclusie “ja, de prijzen zijn lager in Duitsland” wil ik die informatie hier graag met je delen.

Zo komt de Telegraaf op 12 september tot de conclusie, dat het zelfs bij één en dezelfde supermarktketen een verschil maakt of je die in Nederland of in Duitsland bezoekt. Een boodschappenkar bij de Nederlandse Lidl van rond de 200 euro kost bij de Duitse Lidl gemiddeld 34 euro minder. Onder meer voor aardappelen, pils en meergranenbrood betaal je in Duitsland ruim de helft minder.

Een verslaggever van Omroep Gelderland heeft daarop de proef op de som genomen en stelde zelfs bij een mini-boodschapje al een verschil tussen Lidl Nederland en Lidl Duitsland vast.

Een andere interessante conclusie wordt getrokken op Emmen.nu. Daar heeft de statisticus Herry Thole vastgesteld, dat het verschil tussen de Nederlandse en Duitse boodschappenprijzen de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Was het verschil in 2002 tussen een Nederlands boodschappenmandje van 29 euro en een vergelijkbaar mandje in Duitsland nog 2 euro; inmiddels is dat verschil opgelopen naar 5 euro. Weliswaar zijn aan beide kanten van de grens de prijzen gestegen, maar in Nederland duidelijk sterker dan in Duitsland. Om precies te zijn: in Nederland van 29 naar 39 euro en in Duitsland van 27 naar 34 euro.

Het Algemeen Dagblad weet te melden, dat de Nederlandse regering de plannen voor een accijnsverhoging op tabak, mede onder druk van de pomphouders en de horeca in de grensstreek, voorlopig in de ijskast heeft gezet. Wel gaat de belasting op alcohol met 5,75% omhoog en ook op frisdranken zal een paar cent meer verbruiksbelasting geheven worden met ingang van 2014. De Telegraaf.nl voegt daaraan toe, dat de accijnzen op diesel en LPG begin volgend jaar omhoog zullen gaan met respectievelijk 3 en 7 cent per liter.

Vergelijkbare plannen heb ik voorlopig nog niet aan Duitse kant opgevangen – hoe kan het ook anders, aangezien we ons hier midden in een regeringsformatie bevinden. Ik hou je natuurlijk op de hoogte, maar voorlopig duidt alles erop, dat het ritje naar Duitsland blijft lonen!

Kleine aanbeveling nog tot slot: lees bij de geciteerde berichten ook de reacties van de lezers, die bevatten vaak interesante spaartips.

1 reactie

  1. c v d roest

    Wij wonen in de grensstreek en gaan regelmatig naar Duitsland om inkopen te doen ook nog even vol tanken voor 152,9 euro cent Nederland 168.9 euro cent wij besparen gemiddeld 30 euro per maand,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>