Tanken in Duitsland is en blijft stukken goedkoper dan in Nederland. In beide landen zijn de prijzen de afgelopen maanden duidelijk gedaald, zodat het bekende voordeel bij het tanken over de grens overeind is gebleven. Bij een actuele analyse van de Duitse prijzen van 8 december 2014 kost een liter diesel gemiddeld 1,233 €. Dat is ongeveer 17 cent/liter goedkoper dan in juni van dit jaar. De benzineprijs is in dezelfde periode met circa 23 cent/liter gedaald en ligt momenteel bij 1,391 € per liter Super95 en 1,351 € per liter E10.

Zoals hier al eerder beschreven, zijn de tankstations sinds ruim een jaar verplicht om hun actuele prijzen aan een centrale te melden. Deze verzamelde prijsoverzichten worden via websites en apps aan de consument doorgegeven. Behalve dat dit bruikbare actuele prijsvergelijkingen oplevert, geeft de analyse van de verzamelde prijsbewegingen ook interessante tips voor het beste tijdstip om te tanken. Zo blijkt uit de cijfers, dat de prijzen verhoudingsgewijs sterker stijgen tegen het begin van de weekeindes en de schoolvakanties. Het goedkoopste tijdstip om te tanken is ‘s avonds tussen 6 en 8 uur. Na 8 uur worden de prijzen weer opgevoerd. Als vuistregel geldt: ‘s nachts en ‘s ochtendsvroeg is de prijs vaak het hoogst. In de loop van de dag is er gemiddeld sprake van een verval van 7,8 cent/liter bij diesel en 8 cent/liter bij benzine.

Als je je bij je zoektocht naar de goedkoopste benzinepomp laat ondersteunen door een app, dan mag je ervan uitgaan dat alle beschikbare apps dezelfde zoekresultaten opleveren. Dus het verschil zit hem meer in het bedieningscomfort. Zo biedt lang niet elke app een navigatie en sommige apps maken gebruik van storende reclame banners. Bij een vergelijking van benzineprijs apps in de Computerbild kwam zowel voor Android als voor iOS de app van clever-tanken.de als beste uit de bus.

Juist voor het gebruik binnen een stad kan het vergelijken van prijzen enorme voordelen opleveren. Als je ook de tijdfactor erbij betrekt, kunnen binnen een relatief klein gebied de prijzen binnen 24 uur tot wel 20 cent/liter variëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>