Op Duitse websites worden nieuwe auto’s aangeboden tegen een veel lagere prijs dan bij de Duitse dealer. Wat zit daar achter en kan de Nederlandse klant daarvan meeprofiteren?

Als je een autobemiddelingssite, zoals autohaus24.de of meinauto.de voor het eerst bezoekt, word je blij verrast door de enorme kortingen die daar geboden worden op de aanschaf van een nieuwe auto. Het gaat vaak om tientallen procenten.

Geen van deze websites verkoopt zelf auto’s. Ze bemiddelen alleen tussen de klant en de dealers en krijgen daarvoor als beloning een deel van de dealermarge. Die wordt weer gedeeld met de klant in de vorm van een aantrekkelijke korting.

Als je gebruik maakt van deze internet autohuizen, kun je online je favoriete merk en model in de door jou gewenste uitvoering compleet zelf samenstellen. Aan het eind krijg je een overzicht van een of meer dealers die jouw droomauto kunnen leveren, inclusief de daarbijbehorende prijzen. Om te profiteren van de hoogste korting moet je in sommige gevallen bereid zijn de auto aan de andere kant van Duitsland op te halen, bijvoorbeeld bij de BMW fabriek in München. Het eindproduct van jouw zoektocht in het online autohuis is een vrijblijvende bemiddelingsofferte. Dat wil zeggen, dat je aansluitend de aankoop zelf nog rond moet maken bij de betreffende dealer.

De ADAC (de Duitse ANWB) heeft onlangs een aantal van dit soort websites onder de loep genomen en kwam tot de conclusie, dat er niet één site is, die altijd de laagste prijzen biedt. Dus hoewel de Opel Corsa bij online autohuis A goedkoper kan zijn dan bij B, zegt dit nog niets over de Ford Focus, want die kan weer goedkoper zijn bij B. Ook stelde de ADAC vast, dat je weliswaar met de dealer direct kunt onderhandelen over een korting, maar dat dat altijd minder oplevert dan de korting van de autobemiddelingssite. Hoewel bij dat laatste wel de aantekening gemaakt moet worden, dat de dealer vaak nog andere “goodies” uit te delen heeft, zoals aluminium velgen, winterbanden of gratis inspectie.

Maar nu de hamvraag: kun je als Nederlandse klant meeprofiteren van de kortingen?

Je kunt op de sites wel probleemloos vanuit Nederland een vrijblijvende offerte genereren. Daarvoor wordt meestal alleen naar je mail adres gevraagd. Alleen op het moment dat je tot een aanschaf over zou willen gaan, krijg je met een aantal hindernissen te maken.

De belangrijkste is, dat de dealer alleen een auto mag verkopen aan een houder met een Duits adres. De auto moet aansluitend minstens een half jaar op dat adres geregistreerd staan voordat hij geëxporteerd mag worden. Mocht jij een oplossing hebben voor dit probleem, krijg je vervolgens met de speciale bepalingen te maken bij export naar Nederland, zoals de naheffing van de BPM etc. Meer informatie daarover vind je op mijn autopagina of je kunt je laten adviseren door een gespecialiseerde autoimporteur.

Kortom: het is niet onmogelijk, maar je moet er wel wat moeite voor doen. En voor al mijn Nederlandse lezers die aan de Duitse kant van de grens wonen, is er natuurlijk sowieso geen vuiltje aan de lucht.

Als winnaar is bij de ADAC-test de website autohaus24.de uit de bus gekomen. Op de tweede en derde plaats stonden meinauto.de en carworld-24.de. Het complete overzicht van het ADAC onderzoek met nog meer autobemiddelingssites kun je nalezen op www.adac.de/neuwagenkauf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>