
By: Steve Garner
In Duitsland moet jouw auto voorzien zijn van banden die passen bij de weersomstandigheden. Dit betekent, dat bij winterse weersomstandigheden (sneeuw, ijzel, gladheid) winterbanden verplicht zijn. Er is geen wettelijk vastgelegde periode voor het rijden op winterbanden. De Duitser hanteert over het algemeen de vuistregel: van “O”ktober tot “O”stern, oftewel van oktober tot pasen. Ook de temperatuur levert een indicatie, namelijk zodra het 4 graden of kouder is. Toch zijn uiteindelijk alleen de weersomstandigheden doorslaggevend. Dus als jij in december in je oldtimer op zomerbanden een ritje door Duitsland wilt maken, moet je jezelf de vraag stellen: in hoeverre kan ik tijdens deze rit te maken krijgen met winterse weersomstandigheden die gladheid tot gevolg kunnen hebben?
De verplichtingen gelden overigens niet alleen voor auto’s, maar ook voor kampeerauto’s en motoren. Voor caravans geldt de verplichting niet, hoewel het wel de wegligging bevordert om ook winterbanden op de caravan te zetten. Bedenk dat het in de bergen snel kouder kan zijn dan elders. Overigens moet je daar waar in de bergen sneeuwkettingen voorgeschreven zijn óók sneeuwbanden op je auto hebben.
Het rijden op ongeschikte banden kan je een boete van € 40 opleveren; als je gevaar of overlast veroorzaakt loopt de boete al snel op tot € 80 of meer. Bovendien loop je het risico, dat je bij een ongeval bij winterse weersomstandigheden minder schadevergoeding van je verzekering krijgt, als blijkt, dat je zonder winterbanden hebt gereden.
Winterbanden hebben een sneeuwvlok symbool. Ook toegestaan zijn all weather, all seasons of M+S banden. Het profiel moet minimaal 1,6 mm zijn, maar het is beter om meer profiel te hebben. Aanbevolen wordt tenminste 4 mm. Kijk voor actuele informatie over de voorschriften en aanbevelingen op de website van de ADAC.
Winterbanden zijn over het algemeen minstens één of twee tientjes per band goedkoper in Duitsland. De grote Duitse online bandenhandelaren www.reifendirekt.de en www.tirendo.de hebben een eigen Nederlandse shop, te weten www.autobandenmarkt.nl, en www.tirendo.nl dus hier heeft een bestelling in Duitsland waarschijnlijk niet zoveel zin. Eventueel vind je tussen de aanbieders op www.ebay.de , http://kleinanzeigen.ebay.de of www.amazon.de ook goede alternatieven. Bovendien heeft het autoportaal www.autoscout24.de ook een eigen bandenverkoop. Hier moet je per aanbieder checken of er ook buiten Duitsland geleverd wordt en zo ja, tegen welke voorwaarden. Het portaal www.mobile.de verwijst bij zijn bandenverkoop naar eBay.
Menig Nederlander gaat ook graag naar de dichtstbijzijnde A-T-U garage, vlak over de grens om daar de banden op zijn auto te laten zetten.
Jouw auto moet in de winter overigens behalve uitgerust met winterbanden ook voorzien zijn van een goede winteruitrusting, bijvoorbeeld functionerende ruitenwissers en voldoende sproeivloeistof met antivries voor je autoruiten. Maar als het goed is heb je dit sowieso al voor elkaar, want deze voorschriften gelden ook binnen Nederland. Ik wens je een goede reis en een behouden thuiskomst!
Waar je sinds 2008 in Duitsland ook een boete voor zou kunnen krijgen is het ontbreken van een Umweltplakette (milieuvignet).
De Umweltplakette is een stikker die je goed zichtbaar achter de voorruit dient te plakken en daarmee heb je dan toestemming om je met je auto in de toegestane milieuzones te begeven.
In plaatsen dichtbij de grens zul je er niet zo snel last van hebben, maar duik je wat verder Duitsland in naar de wat grotere steden, dan kun je dat zomaar tegen komen.
Neem geen risico, je kunt van de snelweg zo een milieuzone binnenrijden en je zit fout.
Boete 40 euro.
De zones zijn te herkennen aan borden waar Umwelt ZONE op staat en daaronder tref je symbolen met welk vignet je binnen mag rijden.
In Nederland kost zo’n vignet vaak iets meer dan vijftien euro en je hoeft hem per voertuig maar eenmalig aan te schaffen.
Steden wat dichter bij de grens waar een vignet nodig is, zijn bijvoorbeeld Osnabrück, Münster, Dinslaken, Krefeld, Mönchengladbach en bijna het hele Ruhrgebied. Milieuzones bevinden zich vaak rond het centrum van de stad, maar worden regelmatig uitgebreid. Zo zijn er al steden waar je tegenwoordig alleen nog maar met een groen vignet in mag.
Toets op Google Umweltzone en de stad waar je heen wilt en je vind bijna altijd de juiste informatie.
Jurgen