In de afgelopen jaren heeft het importeren van auto’s uit Duitsland een enorme vlucht genomen. De belangrijkste reden daarvoor is de lagere prijs. Maar ook andere voordelen spelen een rol. Zo zijn de auto’s vaak goed onderhouden, beschikken ze in vergelijking met Nederlandse auto’s gemiddeld over meer extra’s en de fabrieksgarantie of de occasiongarantie van een merkdealer blijft binnen de EU geldig. Fijn is ook de veel ruimere keuze.

Hoe komt het dat Duitse auto’s goedkoper zijn?

Het prijsverschil wordt grotendeels verklaard door de Nederlandse BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen). Deze belasting wordt in Nederland geheven bij de aanschaf van nieuwe auto’s. Het bedrag is bij de nieuwprijs inbegrepen en wordt door je dealer aan de belastingdienst afgedragen. BPM wordt geheven over de netto catalogus prijs, dus de prijs zonder BTW. Het exacte percentage varieert per autotype en model maar het gaat om grote bedragen. De BPM kan in bepaalde gevallen wel 20 tot 30% van de aanschafprijs bedragen.

In Duitsland bestaat geen vergelijkbare heffing op de verkoop van nieuwe auto’s. Dit maakt niet alleen de nieuwe, maar uiteindelijk ook de tweedehands auto’s goedkoper. Om te voorkomen, dat iedereen vanwege dit prijsvoordeel zijn auto gaat importeren, ben je bij de import van auto’s alsnog BPM verschuldigd. Er zijn dan wel twee verschillen: ten eerste moet jij, als importeur, het verschuldigde bedrag zelf afdragen en ten tweede, als het gaat om een tweedehands auto hoef je maar een deel van de BPM te betalen. Voor BPM aangifte kun je terecht bij een van de keuringsstations van de RDW. Je moet bij de BPM-aangifte een ingevuld BPM-aangifteformulier meenemen.

Zelf BPM berekenen

De berekening van de verschuldigde BPM hangt af van de leeftijd, het gewicht, de brandstofsoort en de nieuwprijs van de auto. Omdat het nogal ingewikkeld is om zelf het juiste BPM bedrag te berekenen, zijn er verschillende online services die je daarbij helpen.

Hier een paar willekeurige voorbeelden.

www.berekenjeautokosten.nl/

www.bpmberekenen.com

De site berekenbpm.nl biedt tegen een vergoeding een speciale BPM-service aan, waarbij niet alleen gezocht wordt naar de voor jou gunstigste BPM berekeningsmethode (blijkbaar kan het dus nog verschillen…), maar waar je ook de bijbehorende formulieren meteen per mail ingevuld toegestuurd krijgt.

Als je het echt tot op de naad wilt uitpluizen en ook de verschillende variabele berekeningsmethoden zelf wilt toepassen, kun je op de site van de Nederlandse Belastingdienst nalezen hoe de heffing officieel precies berekend wordt.



ReifenDirekt.de


Verdere importkosten

Voordat de auto daadwerkelijk startklaar met een Nederlands kenteken bij jou voor de deur staat, moeten er nog een aantal stappen ondernomen worden. Afhankelijk van de manier waarop je je nieuwe aanwinst van Duitsland naar Nederland transporteert moet je eventueel tijdelijke uitvoerkentekenplaten aanschaffen en meer van dat soort dingen. En uitvoeriger overzicht van deze stappen en de verschillende manieren waarop je je auto naar Nederland kunt transporteren vind je in mijn Ebook “Goedkoper Duitsland”. Als je voor deze extra stappen voor de zekerheid een bedrag van een paar honder euro achter de hand houdt (plus de berekende BPM) dan weet jij ongeveer naar welke prijsklasse je kan gaan zoeken onder de aanbiedingen op Mobile.de en autoscout.24.

Trouwens, in mijn Ebook vind je ook een uitgebreid overzicht van allerlei andere dingen die met autorijden te maken hebben: goedkoop tanken in Duitsland, de goedkoopste manier om aan een Umweltplakette te komen, winterbanden, enzovoort.

Jouw ervaringen

Om jou zo goed mogelijk van informatie te voorzien, ben ik benieuwd naar jouw ervaringen en de vragen die jij hebt op het gebied van een auto kopen in Duitsland. Laat het me graag weten in een commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>